‘VacCovid on tour’: niet mobiele inwoners Stabroek gevaccineerd in JOS te Hoevenen

  • 26 april 2021

Ben je 65plusser en kon je je niet zelfstandig verplaatsen en had je ook geen hulp om naar het vaccinatiedorp VacCovid park Spoor Oost te komen, dan kon je een afspraak krijgen in een tijdelijke vaccinatieplaats in eigen gemeente. Voor Stabroek gebeurde dit op 27 en 28 april. Binnen een dikke maand gebeurt hetzelfde voor het tweede spuitje.

Vlotte organisatie

De mobiele eenheid van VacCovid Antwerpen diende dinsdag een kleine 130 coronavaccins toe op locatie in Stabroek, in het jeugdontmoetingscentrum in de Kerkstraat te Hoevenen. De primeur was eerder deze maand voor de  hulpbehoevende inwoners van Schoten, Hoboken en Wilrijk. Er zijn 36 lokale lokale vaccinatiecentra in onze eerstelijnszone. Een vaccinatieploeg op verplaatsing is eerder uniek en wordt in onze provincie enkel door VacCovid georganiseerd. Andere vaccinatiecentra doen dat niet. 

 “Ik ben erg blij met deze organisatie, zegt burgemeester Rik Frans. Er was wel wat te commotie over onze indeling bij VacCovid, maar we hebben altijd gezegd dat we iets gingen doen voor de mensen die niet op Spoor Oost geraken. Vandaag is het zover. Wie wil gevaccineerd worden laten we niet achter, aldus Rik Frans".

Burgemeester Frans ging samen met schepen Jongenelen polshoogte nemen in het JOS en zag dat de mensen heel goed ontvangen en vlot geholpen worden. Het is vergelijkbaar met de goede organisatie op Spoor Oost, maar in het klein. Stewards in oranje hesjes staan de bezoekers op te wachten bij de ingang. Binnen volgt een al even vriendelijk onthaal door zogenaamde scriptoren in een paars hesje. Zij gaan na of de bezoeker wel ingeschreven staat en zorgen voor het inchecken. Weer andere stewards begeleiden de mensen naar de cabines, opgetrokken in hetzelfde witte meubilair als in Spoor Oost. Binnen zorgen verpleegkundigen voor de prik met het Moderna vaccin. Even rusten dan en vervolgens zorgt opnieuw een scriptor ervoor dat de kersvers gevaccineerde wordt aangevinkt op de inwonerslijst. Intussen houdt een arts toezicht op het verloop. 

vaccinatie

Lokaal vaccineren niet voor iedereen

De datum voor deze vaccinatie werd bewust niet gecommuniceerd. Je kan je hiervoor ook niet op voorhand aanmelden. Je moest wachten tot je je uitnodiging per brief had ontvangen. De afspraak maken en de selectie voor de vaccinatie in Stabroek verliep via de corona infolijn 03 435 95 55. De hele procedure werd in ons laatste informatieblad helemaal uitgelegd.
Hoe ging dat in zijn werk? Er werd met een kandidaat 65plusser afgetoetst welke vervoersmogelijkheden er waren om in Spoor Oost te geraken. Lukte dat helemaal niet en had je ook geen hulp om die verplaatsing te maken, dan werd je ingeboekt voor deze lokale vaccinatie. Je kon geen datum kiezen, deze werd organisatorisch gepland. Dit verloopt in de volledige regio van VacCovid op dezelfde manier. Lokaal vaccineren is echt alleen bestemd voor de meest kwetsbaren. 

Vandaag zijn er meer dan 83 procent van de 65plussers in Stabroek gevaccineerd met minstens 1 dosis. Daar zijn we heel blij mee. Meer info over de vaccinatieteller per gemeente

Info over de lokale vaccinatiecentra in eigen buurt van VacCovid