Opgelet voor valse corona mails

  • 23 april 2020

Helaas zitten criminelen tijdens de coronacrisis niet stil. Er is een piek van valse e-mails en sms'jes die in naam van een goed doel worden verstuurd. Blijf alert voor  phishing.

Het Centrum voor Cybersecurity België heeft de afgelopen weken vastgesteld dat er massaal nieuwe domeinnamen werden aangekocht met een verwijzing naar het coronavirus en meer specifiek naar mondmaskers. 
Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk gekocht om valse websites te lanceren. Voor meer info, ga naar https://www.safeonweb.be/nl/actueel/op-zoek-naar-mondmaskers-pas-op-voor-valse-webshops 

Enkele praktische tips van het CCB:

  • Wees steeds op je hoede. Wees altijd kritisch voordat je tot een aankoop over gaat.
  • Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.
  • Controleer steeds de domeinnaam van de website.
  • Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik de webshop dan niet.
  • Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in het bericht.  De kans is groot dat je naar een valse website of webshop wordt geleid.

Een verdachte mail opgemerkt? Meld het hier:
https://www.safeonweb.be/nl/wat-verdachtsafeonwebbe
 
Heb je een probleem?
https://www.safeonweb.be/nl/eerste-hulp
 

safe on web