Taxivergunningen

De vergunning voor een taxi onderneming of een dienst voor het verhuur van een voertuig met bestuurder uitbaten en de bestuurderspassen moeten voortaan aan gevraagd worden bij de Vlaamse overheid.

Het nieuwe decreet van 29 maart 2019

Individueel bezoldigd personenvervoer

Sinds 1 januari 2020 is er een en ander gewijzigd aan de wetgeving rond de taxivergunningen nl. het zogenaamde taxidecreet. Verschillende documenten dienen hiervoor te worden aangevraagd: een taxivergunning en een zogenaamde bestuurderspas. Dat wordt allemaal geregeld via een database van de Vlaamse overheid (Centaurus 2020) en afgeleverd door de gemeente. Heb je vragen over dit portaal, dan kan je terecht op www.mow-contact.be

Aanvraag exploitatievergunning IBPV 

Voor het uitbaten van een taxidienst of dienst voor ceremonievervoer heb je een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer (IBPV) nodig van de gemeente waar je gevestigd bent. De vergunning is voor 5 jaar geldig, in heel Vlaanderen.
De kosten verbonden aan de vergunning moet je ter plaatse betalen bij afhalen van de vergunning. Nadien word je automatisch uitgenodigd voor betaling van de jaarlijkse retributie. 

Aanvraag exploitatievergunning 

Aanvraag bestuurderspas

Deze heb je nodig om met een taxi of gehuurd vervoermiddel met bestuurder (VVB) te mogen rijden. De aanvraag gebeurt ook steeds via de Vlaamse database, en wordt afgeleverd via de gemeente waar je bent gedomicilieerd. Aan de aanvraag dien je verschillende documenten toe te voegen, waaronder een attest uit het strafregister. Dit kan je ook online aanvragen (optie uittreksel strafregister, een kaartlezer voor e-ID is noodzakelijk voor deze aanvraag) of aanvragen op de dienst strafregister (burgerzaken gemeentehuis). 

De kosten van € 20,00 moet je ter plaatse betalen bij het afhalen van de bestuurderspas.

Aanvraag bestuurderspas
 
 

Urbanisatiedienst
Gemeentehuis
Dorpsstraat 99
2940 Stabroek
België
03 210 11 30
03 569 93 97